Eerste stap bij HITTESTRESS?

Hoe komt het dat een huis te warm wordt? Simpel. Als de zon direct op het huis straalt warmt het huis op. De buitenste schil van het huis moet deze warmte tegenhouden. Het dak en de muren moeten goed geïsoleerd zijn. Hierdoor dringt de straling, warmte minder snel door naar binnen. Bij ramen, glas is het noodzakelijk om de straling van de zon te blokkeren of te filteren.
Hoe werkt zonwering?
Zonwering of luiken zorgen er voor dat directe straling van de zon, niet op of door het glas kan komen. Dit scheelt vaak al ruim 5 tot 7 graden in een Nederlandse woning. De ramen van Nederlandse woningen zijn over het algemeen groot, groter dan de ons omliggende landen. Zonwering zorgt er dus voor dat de zon een achterliggende ruimte snel op kan warmen.
publicatie nu.nl
Dat blijkt donderdag uit cijfers van CBS. Het statistiekbureau deed in 2023 een landelijk onderzoek middels vragenlijsten. Van alle ondervraagden kan 34 procent z’n woning niet voldoende koel houden. Daarbij maakte het onderzoek onderscheid tussen koop- en huurwoningen. Ook keek het CBS naar flats versus rijtjeshuizen of vrijstaande woningen.
Van mensen die in huurhuizen wonen, kan ongeveer de helft het huis niet goed koel houden. Huishoudens in koopwoningen hebben er minder last van: daarvan zegt zo’n 25 procent hun woning niet goed te kunnen koelen.
Flat- en appartementsbewoners zijn het vaakst de dupe: 45 procent van die huishoudens kan het huis niet goed genoeg koel houden. Voor vrijstaande huizen is dat met 19,5 procent het minst lastig.

Zo blijft je huis koel tijdens zomerse dagen
Huishoudens met een laag inkomen en een laag vermogen wonen relatief vaak in huurwoningen of in flats of appartementen. Ruim de helft van de ondervraagden met een lager inkomen zei het huis onvoldoende te kunnen koelen. Voor mensen met een hoger inkomen was dat ongeveer een kwart.
De meeste mensen koelen hun huis door ‘s nachts het raam open te zetten, bleek uit het onderzoek: dat gaat om 72 procent. Verder houdt een groot deel (60 procent) de ramen en gordijnen overdag dicht. Slechts 10 procent heeft een airco. Ook daar is een verschil tussen kopers en huurders: bij huurwoningen bezit 5 procent een vaste airco en bij koopwoningen is dat 17 procent.
Opvallend is dat vooral in Limburg relatief veel vaste airco’s zijn: zo’n 28 procent van de ondervraagde huishoudens heeft er eentje in huis.